GEZONDE SNACKS

Gun uzelf af en toe dat gezondere extraatje. Haal hier uw inspiratie voor een "gezondig"momentje.

mueslireep.jpg

MUESLIREEP MET NOTEN EN ZADEN

Ingrediënten voor 6 repen:

  • 90 g havermout

  • 25 g hazelnoten (of andere noten naar keuze)

  • 15 g amandelschilfers

  • 50 g dadels (ontpit)

  • 40 g agavesiroop

  • 1 el kaneel

  • 1 ei (eventueel)

  • Rasp van ½ citroen

  • 2 el water

  • 2 el zonnebloemolie (of andere olie met neutrale smaak)


Bereidingswijze:
Snij de dadels fijn en hak de noten in grove stukken. Doe de havermout, noten, dadels, amandelschilfers, kaneel en citroenrasp in een mengkom.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm in een pannetje de agavesiroop en voeg nadien olie en water toe. Meng dit door het havermengsel, roer goed om tot er een kleverige massa ontstaat.
Is het mengsel nog te droog? Voeg dan 1 ei toe voor extra binding.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Stort het mengsel hierin uit en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Zorg dat je een dikte van 1 cm bekomt en druk goed aan.
Bak het geheel 20 à 25 minuten op 200°C. Laat vervolgens afkoelen en snij in langwerpige repen.

 
bananenmuffins.jpg

BANANENMUFFINS

Ingrediënten voor 10 stuks:

  • 190 g (half volkoren) tarwemeel

  • 2 grote of 3 kleine rijpe bananen

  • 2 eieren

  • 30 g vloeibare bak -en braadmargarine

  • 150 ml sojamelk natuur of halfvolle melk

  • 2 kl bakpoeder

  • 1 kl kaneelpoeder

  • 50 g fondant chocoladedruppels

  • 30 g fijngehakte noten (hazelnoot, walnoot, …)


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een muffinblik in.

Meng het meel met het bakpoeder, de kaneel, de chocolade en de fijngehakte noten. Plet de bananen met een vork. Roer los samen met de eieren. Roer de margarine en melk onder dit beslag. Voeg dit nu toe aan de kom met droge ingrediënten en lepel alles goed onder elkaar.

Vul de muffinvormpjes en plaats 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat afkoeken en smullen maar. 

TIp: je kan deze gezonde muffins ook invriezen. 



granola%20taartje_edited.jpg

GRANOLA-FRUIT TAARTJE

Ingrediënten voor 2 taartjes:

  • 40 g havermout

  • 20 g noten (ongezouten, naar keuze)

  • 1 eiwit

  • 1 el agave- of ahornsiroop (of honing)

  • 1 potje platte kaas/kwark (+ 100 g)

  • 1/2 banaan (of ander vers fruit)

  • 10 g zwarte chocolade (70 % cacao)


Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175°C. 
Hak de noten grof. Meng de noten onder de havermout en voeg het eiwit en de siroop toe.

Roer goed door tot je een kleverige massa krijgt.
Neem er muffinvormpjes bij. Schep een 2-tal lepels van het granolamengsel in ieder vormpje en druk goed aan tegen de rand (maak dus een kuipje, dit gaat het gemakkelijkst met je handen). Voeg eventueel nog wat extra mengsel toe indien de randen van het taartbodempje nog niet hoog genoeg komen. 
Bak een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven en laat nadien even afkoelen. Haal de taartcups uit de vorm.
Vul de granolacups nu met de platte kaas en werk af met schijfjes banaan (of ander vers fruit naar keuze) en chocoladeschilfers. Serveer onmiddellijk.

Lichte cheesecake met frambozencoulis.jp

LICHTE CHEESECAKE MET FRAMBOZENCOULIS

Ingrediënten voor 1 taart:

  • 150 g notenmix (hazelnoten, walnoten, cashewnoten, …)

  • 5 dadels (ontpit)

  • 2 el kokosolie

  • 800 g Alpro Soya yoghurt Greek Style ® (of andere vaste yoghurt zoals Griekse yoghurt of Skyr)

  • 100 g frambozen (diepvries)

  • 150 g vers fruit naar keuze (ter afwerking)

  • 4 g agar agar (= plantaardig alternatief voor gelatine)

  • 3 el honing

  • Zeste en sap van ½ citroen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de kokosolie in een klein pannetje op het vuur. Mix ondertussen de dadels en noten fijn. Roer de gesmolten kokosolie eronder. Bekleed de bodem van een (spring)vorm met bakpapier. Stort het mengsel hierover uit en verdeel over de volledige bodem. Druk goed en gelijkmatig aan. Zet in de oven en laat 10 à 12 minuten bakken tot lichtbruin. Maak ondertussen de coulis: mix de frambozen met 1 el honing. Giet de yoghurt in een steelpannetje. Meng er 2 el honing en de zeste en het sap van de citroen onder. Voeg nu de agar agar toe en roer met een garde zodat alles goed verdeeld is. Warm op tot net onder het kookpunt en haal van het vuur. Laat afkoelen. Schep het mengsel op de afgekoelde taartbodem. Giet de coulis erover en meng met een lepel tot je een gemarmerd effect krijgt. Plaats min. 2 uur in de frigo en werk af met het vers fruit.

f9068d6b-821d-4d3a-b4ec-b014dd868a82.jpg

BANAAN-HAVERKOEKJES MET CRANBERRIES

Ingrediënten voor circa 10 koekjes:

  • 2 grote rijpe bananen (of 3 kleine)

  • 150 g havermout

  • 30 g gedroogde cranberries

  • 30 g hazelnoten of pistachenoten

  • 20 g kokosolie

  • 1 kl kaneelpoeder


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Prak de bananen met een vork in een mengkom. Voeg de havermout toe. Hak de noten grof en voeg ze samen met de cranberries en het kaneelpoeder toe aan het bananenmengsel. Meng goed door elkaar. Smelt de kokosolie in een steelpannetje en meng onder het koekjesmengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak met je handen balletjes van het deeg (t.g.v. een pingpongbal) en duw ze nadien wat platter, tot ongeveer 1 cm dikte. Leg op de bakplaat.

Bak de koekjes circa 20 minuten in de oven.

Volkoren broodpudding.jpg

VOLKOREN BROODPUDDING MET APPEL, ROZIJNEN EN NOTEN

Ingrediënten voor 10 porties (vorm van 24 cm diameter):

  • 300 g oud brood (volkoren, meergranen, spelt, …) zonder korst

  • ½ liter melk

  • 150 g griessuiker of zoetstof als alternatief

  • 4 eieren

  • 3 appelen

  • 50 g rozijnen

  • 50 g hazelnoten

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 kl bakpoeder


Bereidingswijze:

Verwarm de melk en week het brood in de lauwe melk. Splits de eieren en hou het eiwit apart. Schil de appel en snij in schijfjes, hou enkele schijfjes appel apart voor de afwerking. Hak de noten grof.

Voeg de appelschijfjes, rozijnen, noten, eigeel, suiker, vanillesuiker en het bakpoeder toe aan het broodmengsel. Roer goed om. Voeg eventueel wat melk toe als het mengsel te vast geworden is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.

Klop het eiwit op en hef het voorzichtig onder het broodmengsel. Giet de bereiding in een ingevette (spring)vorm.

Werk af met de rest van de appelschijfjes (en bestrooi eventueel met kaneel) en bak circa 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen (tot lauw) en snij aan.

brownie_edited.jpg

COURGETTEBROWNIE

Ingrediënten voor 1 brownie voor circa 8 personen:

  • 250 g vruchtvlees van courgette

  • 150 g fondant chocolade

  • 20 g tarwebloem of meel

  • 1 kl bakpoeder

  • 3 eieren

  • 80 g suiker (of zoetstof bv. 8 g Canderel®)

  • 1 zakje vanillesuiker


Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Schil de courgette, snij het vruchtvlees in stukken, kook of stoom gaar en mix.
Smelt de chocolade au bain-marie en meng dit nadien onder de gemixte courgette.
Meng de bloem, het bakpoeder en de eierdooiers en meng onder het courgettemengsel.
Klop de eiwitten stijf en voeg op het laatste ook de zoetstof toe. Spatel het eiwit voorzichtig onder het courgettemengsel en stort alles in een ingevette bakvorm.
Bak de brownie 35 minuten in de voorverwarmde oven, laat afkoelen en snij nadien aan.

 

0476 61 53 60

Kerkstraat 29A, 9820 Merelbeke
Buke 19, 9620 Zottegem

©2020 door Diëtiste Laura Van Durme