ONTBIJT

"Eat glitter for breakfast and shine all day!"

granola.jpg

SELF MADE GRANOLA

Ingrediënten:

  • 400 g havervlokken (= havermout)

  • 100 g ongezouten noten (hazelnoten, pecannoten, walnoten,..), in grove stukken

  • 4 el sesamzaad, lijnzaad, ...

  • 4 el pompoenpitten

  • 2 el gedroogde cranberries, rozijnen, abrikozen, ...

  • 1 el kaneel en/of speculaaskruiden

  • 3 el honing

  • 3 el vloeibare bak- en braadmargarine of gesmolten kokosolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Giet de havervlokken in een mengkom en meng er de noten, zaden, pitten en kruiden onder. Voeg de margarine samen met de honing toe aan het mengsel. Roer goed om. Stort uit op de bakplaat.

Bak het mengsel gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven. Roer een 3-tal keer om tijdens het bakken voor een krokanter eindresultaat.

Laat afkoelen, meng met de gedroogde vruchten en bewaar in luchtledige potten.  

 
Mug cake.jpg

MUG CAKE

Ingrediënten voor 1 cake (als ontbijt):

  • 30 g havermout

  • 1 ei

  • ½ banaan

  • Eventueel: kaneel, koekenkruiden, vanille- of amandelextract

  • Als topping: 100 g yoghurt of platte kaas, vers fruit naar keuze en 20 g amandelschilfers

Bereidingswijze:

Prak ½ banaan in een mok. Voeg havermout toe en roer er het ei door. Kruid eventueel bij naar eigen smaak met kaneel, …  Plaats 1min30sec op 800 watt in de microgolfoven. Stort de cake uit op een bord. Lepel er yoghurt, kwark of platte kaas over en verdeel er nadien fruit over (hier ½ banaan, maar ook lekker met rood fruit zoals frambozen of aardbeien). Werk als laatste af met de (geroosterde) amandelschilfers. Serveer onmiddellijk.

Banana split.jpg

BANANA SPLIT

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 (kleine) banaan

  • 150 g platte kaas/kwark

  • 2 el granola

  • 1 el gehalveerde pecannnoten


Bereidingswijze:

Snij de banaan in de lengte doormidden. Leg de beide helften op een bord en laat wat plaats ertussen vrij. Lepel de kwark ertussen. Strooi er de granola over en werk af met de noten.

Havermoutontbijt.jpg

HAVERMOUT-GRANOLA BOWL

Ingrediënten voor 1 ontbijt:

  • 3 el havermout

  • 1 el granola

  • 200 ml melk

  • 1/2 banaan

  • Enkele aardbeien

Bereidingswijze:

Meng de havermout en de melk in een (microgolfoven bestendig) kommetje. Plaats circa 1min30sec in de microgolfoven op 800 watt. Roer goed door elkaar en laat even afkoelen (voeg eventueel wat melk toe als de pap te dik geworden zou zijn, is naar eigen voorkeur). Snij het fruit in plakjes en verdeel over het kommetje. Werk af met de granola en serveer onmiddellijk.

Havermoutwafeltjes.jpg

HAVERMOUTWAFELTJES

Ingrediënten (voor 10 kleine wafeltjes):

  • 120 g havervlokken

  • 1 el honing

  • 1 el bakpoeder

  • 100 g platte kaas of (Griekse) yoghurt

  • 50 ml halfvolle melk of sojamelk natuur

  • 2 eieren

  • 1 kl vanille extract

  • 1 el olie

  • Vers fruit naar keuze + ricotta/platte kaas/yoghurt (voor de afwerking


Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten (behalve deze voor de afwerking) in een keukenrobot/blender en mix tot een glad beslag (of mix met een staafmixer). Laat het wafelijzer goed heet worden en vet een klein beetje in voor het bakken van de eerste wafels. Bak wafels van het beslag in 2 à 3 minuten of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Serveer 2 wafels per persoon met een toef ricotta/platte kaas/yoghurt en vers fruit naar keuze en zoet eventueel een beetje bij met honing of agavesiroop.

Havermoutcrumble.jpg

HAVERMOUTCRUMBLE

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 60 g havermout

  • 30 g amandelpoeder

  • 175 g bosbessen (diepvries)

  • 1 appel, geschild en in stukjes gesneden

  • 3 el vloeibare margarine

  • Kaneel


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de havermout met het amandelpoeder en de margarine. Roer om tot je een kruimelig deeg verkrijgt.

Meng het fruit in een aparte kom en voeg kaneel naar smaak toe. Stort het fruit in een ovenschaal en bedek met de crumble.

Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk! 


 

0476 61 53 60

Kerkstraat 29A, 9820 Merelbeke
Buke 19, 9620 Zottegem

©2020 door Diëtiste Laura Van Durme