top of page

DINER

Eenvoudige, lekkere én gezonde warme maaltijden

Lasagne met pompoen, spinazie en quorngehakt 2

LASAGNE MET POMPOEN, SPINAZIE EN QUORNGEHAKT

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 butternut pompoen

  • 500 g quorngehakt (vers of diepvries)

  • 400 g verse spinazie

  • 400 g tomatenstukjes 

  • 500 g tomatenpassata

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 3 el olijfolie

  • Peper, zout, paprika-en currypoeder, nootmuskaat, tijm en rozemarijn

  • Handje geraspte mozzarella

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de pompoen in plakjes (de gewassen schil mag er eventueel aanblijven). Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakjes pompoen. Bedruppel met 2 el olijfolie en kruid met peper, zout, paprika- en currypoeder. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de plakjes halverwege om.

Snij de ui fijn en pers de knoflook. Verhit 1 el olijfolie in een grote braadpan en voeg de ui toe. Stoof 2 minuten en voeg dan het gehakt toe, roer om en voeg na 5 minuten de tomatenstukjes en passata toe (voeg passata beetje bij beetje toe en eventueel minder dan aangegeven indien de saus te lopend wordt). Laat 5 minuten pruttelen. Kruid met peper, tijm en rozemarijn.

Hak de spinazie grof. Verhit 1 el olijfolie in een aparte pan en stoof de knoflook op laag vuur. Verhoog het vuur en voeg de spinazie toe. Roerbak kort, tot de spinazie geslonken is. Kruid met peper en nootmuskaat. 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem een ovenschaal. Schik de helft van de geroosterde pompoenplakken op de bodem. Verdeel daar de helft van de gestoofde spinazie over en de helft van de gehakt-tomatensaus. Herhaal met de 2de helft van de ingrediënten.

Werk af met de geraspte mozzarella.  Zet nog 20 à 30 minuten in de voorverwarmde oven (controleer of de pompoenplakken gaar zijn) en serveer. 

Zalmschotel met spinazie en bloemkool.jp

ZALMSCHOTEL MET SPINAZIE EN BLOEMKOOL

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g gerookte zalm

  • 125 g ricotta, 50 g geraspte kaas

  • ½ bloemkool, 500 g verse spinazie

  • ½ ui, 1 teentje look

  • 75 ml melk

  • 30 g pijnboompitten

  • 1 el olijfolie

  • Peper, zout en nootmuskaat

 

Bereidingswijze: 

Spoel de verse spinazie. Laat goed uitlekken. Maak de bloemkool schoon en kook ze gaar. Verwarm de oven voor op 180°C.

Versnipper ondertussen de ui en pers de knoflook. Verhit 1 el olie in een pot en stoof hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de spinazie toe. Roer af en toe. Zit er veel vocht in de kookpot en wil je te veel vocht in je schotel vermijden, dan kan je de spinazie in een zeef of een vergiet met kleine gaatjes doen en het vocht er met een vork uitduwen. Meng de ricotta onder de spinazie. Giet de bloemkool af en voeg de melk toe. Prak de bloemkool met een aardappelstamper en kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Neem een ovenschotel en bouw laagjes: op de bodem eerst een laag spinazie, dan een laag gerookte zalm, hierop een laag bloemkool en herhaal dit. Werk af met de geraspte kaas en pijnboompitten. Plaats de schotel voor circa 30 minuten in de oven. Zet op het einde eventueel de grill aan voor een krokant korstje.

Curry met bloemkool, kip en couscous.png

CURRY MET BLOEMKOOL, KIP EN COUSCOUS

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g kipfilet

  • 70 g couscous, droog gewogen

  • ½ bloemkool, ½ rode paprika, 1 tomaat, 1 kleine wortel

  • 1 ui, 1 teentje look, 1 cm verse gember

  • Sap van ¼ limoen

  • 200 ml kokosmelk (max. 10% vet)

  • 2 el yoghurt

  • 2 el sesamolie

  • 2 kl currypasta, currypoeder, paprikapoeder en peper​

Bereidingswijze:

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook beetgaar. Snij ondertussen de tomaat en paprika in blokjes. Schil (met een dunschiller) fijne slierten van  de wortel. Snij de kip in fijne reepjes en kruid met curry- en paprikapoeder en peper. 

Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Zet een wokpan op het vuur en verwarm de olie.

Snij de ajuin in ringen en pers het teentje look. Voeg toe aan de wokpan en laat enkele minuutjes stoven. Voeg nu de kippenreepjes toe. Wanneer deze goudbruin gebakken zijn voeg je stap voor stap paprika, tomaat, wortel en bloemkool toe. Laat stoven tot alle groenten beetgaar zijn. Voeg de kokosmelk, yoghurt en currypasta toe en roer goed door. Rasp de gember boven de wokpan en pers de limoen erboven uit. Meng tot slot de gare couscous onder de curry en serveer onmiddellijk. Werk eventueel af met verse peterselie of koriander.

Lasagne met spinazie en gerookte zalm.jp

LASAGNE MET SPINAZIE EN GEROOKTE ZALM

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 g gerookte zalm

  • 4 lasagnevellen

  • 200 g spinazie, verse en gewassen

  • 1 courgette

  • 1 ui (fijngesnipperd) & 1 teentje look (geperst)

  • 100 g ricotta & 25 g gemalen kaas (light)

  • 2 el pijnboompitten

  • 2 el olijfolie

  • Grof zout, peper en nootmuskaat


Bereidingswijze:

Spoel de courgette en snij in de lengte in dunne plakken. Bestrooi met grof zout (vocht onttrekken). Snij de gerookte zalm in reepjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit 1 el olijfolie in een pan en stoof de ui en knoflook aan. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe en roerbak tot ze geslonken is. Laat het vocht verdampen. Voeg nadien de ricotta toe. Kruid af met peper en nootmuskaat. Verwijder met keukenpapier het zout en vocht van de courgette. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met 1 el olijfolie. Leg daarbovenop 2 vellen lasagne. Bestrijk met een laag van het ricottamengsel, Bedek met courgetteplakken en verdeel hier bovenop de helft van de gerookte zalm. Bouw verder als volgt: 2 lasagnevellen, ricottamengsel, courgetteplakken, gerookte zalm. Eindig met de resterende ricotta, verdeel de geraspte kaas en pijnboompitten over de lasagne en plaats gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Gehaktschotel met bloemkool-kaaspuree.jp

GEHAKTSCHOTEL MET BLOEMKOOL-KAASPUREE

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g gehakt (rund/kalf of kip)

  • 400 g bloemkool (diepvries of vers en reeds gekuist)

  • 200 g wortelen

  • 1 rode paprika

  • 1 ui

  • 1 el olijfolie en 1 el vloeibare bak- en braadmargarine

  • 75 ml halfvolle melk

  • 100 g geraspte kaas (bv. Emmentaler light)

  • Peper, zout en nootmuskaat​

Bereidingswijze: ​

Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de bloemkool uit de diepvries of snij de verse bloemkool in roosjes en kook beetgaar. Schil de wortelen, snij eerst doormidden en dan in schijfjes. Kuis de paprika en snij in blokjes. Snipper de ui fijn en stoof aan in olijfolie. Voeg vervolgens de wortelen toe, laat 10 minuten stoven en voeg de paprika toe. Laat alles verder stoven op een zacht vuurtje. Bak ondertussen het gehakt goudbruin in de margarine. Mix de bloemkool samen met de melk tot een puree (voeg niet alle melk ineens toe zodat je nog kan spelen met de consistentie van de puree). Roer er de helft van de geraspte kaas onder. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Neem een ovenschotel en bedek de bodem met het gehakt. Stort er de groenten bovenop en bedek met een laag puree. Strooi de resterende kaas erover en plaats circa 10 minuten in de oven (tot de schotel een krokant korstje gekregen heeft). Serveer onmiddellijk.

Gehaktballetjes met prei in currysaus.jp

GEHAKTBALLETJES MET PREI IN CURRYSAUS

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 g kippengehakt

  • 150 g rundsgehakt

  • 2 el currypasta (naar keuze, ik gebruikte rode currypasta)

  • 200 ml kokosmelk (aanrader: Alpro Soya® kokosnoot cuisine, slecht 9 % vet)

  • 2 preistengels (grote)

  • 2 el olijfolie

  • Peper en zout


Bereidingswijze:

Kruid het gehakt met peper en zout, draai er gehaktballetjes van en bak ze bruin in olijfolie. Snij intussen de prei in ringetjes en hou wat groen van de prei opzij voor de afwerking.
Haal de gehaktballetjes uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, wel gebruind.
Doe de prei in de pan, giet er een scheutje water bij en leg het deksel erop. Stoof een zestal minuten tot de prei gaar is.
Giet de kokosmelk erbij, roer er 2 eetlepels currypasta door, kruid met peper en voeg de gehaktballetjes toe. Laat nog even doorkoken tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Serveer in een diep bord en werk af met wat fijngesnipperd groen van de prei.

Courgetti met gerookte zalm en spinazie.

COURGETTI MET GEROOKTE ZALM EN SPINAZIE

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g gerookte zalm

  • 3 courgetten

  • 200 g verse spinazie

  • 250 g ricotta

  • Handje gemalen mozzarella

  • 1 el olijfolie

  • Peper


Bereidingswijze:

Was de courgette en spinazie. Snij slieren van de courgette met een spiraalsnijder of dunschiller. Versnipper de zalm ook tot sliertjes.

Verhit 1 el olijfolie in een (wok)pan, bak de courgetteslierten en voeg de spinazie beetje bij beetje toe tot dat die geslonken is. Meng de ricotta eronder, kruid met peper en roer goed door. Haal van het vuur zodat de courgetteslierten niet te gaar/papperig worden.

Schep een portie in een diep bord, verdeel er de helft van de zalm over en bestrooi met de helft van de gemalen kaas.

Tip: indien gewenst kan u ook volkoren pasta mengen onder de courgetteslieren, verminder dan de hoeveelheid courgette.

Knolselderpuree met champignons, tomaat

KNOLSELDERPUREE MET CHAMPIGNONS, TOMAAT EN SPIEGELEI

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 eieren

  • 150 g aardappelen (optioneel, de puree kan ook zonder bereid worden)

  • 350 g knolselder zonder schil (vers of diepvries)

  • 200 g boschampignons

  • 10-tal kerstomaatjes

  • 1 teentje look, 1 lente ui, peterselie (fijngehakt)

  • 4 el olijfolie

  • 2 el geraspte Emmentaler

  • Peper en zout

​Bereidingswijze: 

Schil de knolselder en aardappelen en snij in blokjes. Breng water aan de kook en kook de knolselder en aardappelen gaar. Giet af en zet nog even op het vuur om het overtollige vocht te laten verdampen. Kruid met peper en zout en mix/stamp tot je puree verkrijgt. Voeg eventueel een scheutje melk toe voor een extra smeuïge puree. Snij de lente ui in fijne ringen en meng onder de puree. Hou warm. Pers de look. Snij de kerstomaten doormidden. Kuis de champignons. Verhit 2 el olie in een braadpan en bak de champignons samen met de look. Voeg de laatste minuut de in 2 gesneden kerstomaatjes toe. Haal de pan van het vuur. Verhit opnieuw 2 el olie in een andere pan en bak 4 spiegeleitjes. Kruid met peper en zout. Schep een portie puree op een bord, leg daarbovenop 2 spiegeleieren en verdeel de resterende groenten daarover. Werk af met de peterselie en de geraspte kaas.

Volkoren pastaschotel met bloemkoolsaus.

VOLKOREN PASTASCHOTEL MET BLOEMKOOLSAUS, PREI, ERWTJES EN HAM

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 g hamblokjes

  • 75 g volkoren spirelli (ongekookt)

  • ½ bloemkool

  • 1,5 preistengel

  • Handje erwtjes (diepvries)

  • ¼ groentebouillonblokje

  • 25 g geraspte kaas (bv. Emmentaler light of mozzarella)

  • 1 el olijfolie, snuifje nootmuskaat, peper en zout


Bereidingswijze:

Snij de bloemkool in roosjes. Breng water aan de kook en kook de roosjes gaar in circa 15 minuten. Haal de roosjes uit het water (met een bakspaan). Breng het water terug aan de kook en kook de pasta beetgaar. Giet de pasta af. Was en snij de prei in fijne ringen. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de prei beetgaar. Kruid met peper en zout en roer er de hamblokjes en erwtjes onder. Doe de gekookte bloemkool in een blender of keukenrobot en verkruimel er de groentebouillon bij. Mix tot een glad geheel. Voeg eventueel nog wat van het kookvocht van de bloemkool/pasta of een scheutje melk toe voor een vloeiende saus. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak. Verwarm de grill van de oven voor. Meng de spirelli met de gestoofde prei, de erwtjes en hamblokjes. Schep in een ovenschaal. Giet er de bloemkoolsaus over. Strooi er de kaas over en zet 10 minuten onder de grill. Haal uit de oven en serveer meteen.

Pakketjs van savooikool, bacon en gehakt

PAKKETJES VAN SAVOOIKOOL, BACON EN GEHAKT IN TOMATENSAUS

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g mager rundsgehakt, 12 sneetjes bacon, 1 ei

  • ½ savooikool, 2 wortelen, 1 paprika

  • 2 teentjes knoflook & 2 uien

  • 500 ml (1 brik) tomatenpassata,400 g (1 blik) tomatenstukjes

  • Handje geraspte Emmentaler (light)

  • 1 el olijfolie, peper, gedroogde tijm en rozemarijn, paprikapoeder


​Bereidingswijze: 

Haal de (binnenste) bladeren van de kool en spoel ze grondig. Breng een ruime pan water aan de kook en kook de koolbladeren beetgaar (in 10 à 15 minuten). Schep ze uit het water en laat ze drogen op een propere keukenhanddoek. Verwarm de oven voor op 180°C. Snipper de ui fijn en pers de look. Schil de wortelen en snij in fijne stukjes. Snij ook de paprika fijn. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en look aan. Voeg nadien de wortel- en paprikastukjes toe. Stoof tot beetgaar. Haal van het vuur. Zet een kookpot op het vuur. Doe er de tomatenstukjes- en passata in en voeg de helft van de aangestoofde groentemengeling toe. Verwarm even en roer regelmatig door. Meng het gehakt met het ei en kruid met peper, tijm, rozemarijn en paprikapoeder. Meng de andere helft van de groenten onder het gehaktmengsel. Vorm er 12 afgeplatte balletjes van en wikkel er een sneetje bacon rond. Rol op in de koolbladeren om er pakketjes van te maken. Schep een dun laagje tomatensaus in een ovenschaal. Schik er de pakketjes op en overgiet met de resterende saus. Strooi de kaas erover en plaats 35 à 45 minuten in de oven.

Spahettipompoen met spinazie, champignon

SPAGHETTIPOMPOEN MET SPINAZIE, CHAMPIGNONS, ERWTJES EN EEN LICHTE KAASVULLING

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 kleine spaghettipompoen

  • 100 g verse spinazie

  • 125 g champignons

  • Handje erwten (diepvries)

  • 1 teentje knoflook

  • 150 ml light room

  • 100 g geraspte mozzarella

  • 2 el olijfolie

  • Snuifje peper en zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 185°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Snij de spaghettipompoen overlangs in 2 en leg de helften met de schil naar boven op de bakplaat. Zet in de oven en laat garen gedurende 40 minuten. Maak intussen de vulling.

Spoel de spinazie en kuis de champignons. Snij de champignons in vieren. Haal de erwten uit de diepvries. Pel en plet de knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie en bak hierin de knoflook en de spinazie gedurende 2 minuten. Giet uit in een vergiet en laat uitlekken. Verhit opnieuw 1 el olie in dezelfde pan en bak de champignons aan. Voeg op het einde de erwtjes toe. Meng de room, mozzarella en de groenten en kruid met peper en zout. Haal de spaghettipompoen uit de oven. Schraap de binnenkant los met een vork en meng onder de kaasvulling. Kruid de pompoen binnenin met peper en giet de vulling erin. Zet opnieuw in de oven tot de bovenkant gegratineerd is.

Linzenballetjes in kokos-tomatensaus met

LINZENBALLETJES IN KOKOS-TOMATENSAUS MET COURGETTI EN CHAMPIGNONS

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de balletjes: 200 g linzen (uit blik, uitgelekt gewicht), 50 g hazelnoten (fijngehakt), 1 ei, 2 tl rode pesto, 1 el sesamolie, 1 handje peterselie (fijngehakt), 1 ui (fijngesnipperd), 1 teen look (geperst), zout, chilipoeder, komijnpoeder, kurkuma en ras el hanout

Voor de saus: 2 kleine courgettes, 250 g champignons, 10-tal kerstomaten, 1 ui (fijngesnipperd), 1 teen knoflook (geperst), 400 ml tomaten passata, 100 ml kokosmelk, ½ tl chili- en komijnpoeder, ¼ tl cayennepeper, peper, 2 el olijfolie, 2 el kokosrasp


Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 175°C. Laat de linzen uitlekken. Verhit een scheutje sesamolie in een koekenpan en stoof de ui en knoflook aan. Meng de linzen met de noten, ei, knoflook-ui mengsel, pesto en peterselie. Meng met een vork tot een stevige massa (plet een beetje). Kruid af naar eigen smaak. Spreid een bakpapier uit op een bakplaat. Rol balletjes van het linzenmengsel. Verdeel ze over de bakplaat en zet 15 min. in de oven, draai om en laat nog 5 min. verder bakken. Maak de saus: stoof de ui en knoflook aan in een sauspan. Doe de passata, kokosmelk en kruiden erbij, laat pruttelen. Kuis de champignons en bak ze aan in een koekenpan. Voeg toe aan de saus. Maak spaghettislierten van de courgettes d.m.v. een spiraalsnijder. Bak deze kort aan, samen met de kerstomaten. Kruid met peper. Schik de courgetti op een bord, lepel er de saus met champignons over en eindig met de linzenballetjes. Werk af met kokosrasp.

Paprika%20quiche_edited.jpg

PAPRIKA QUICHE

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 grote paprika (rood of geel)

  • 100 g champignons

  • 50 g feta kaas

  • 1 ei

  • 50 ml (light) room

  • ½ teen knoflook

  • Olijfolie

  • Enkele zongedroogde tomaten

  • Enkele blaadjes verse basilicum

  • Peper, zout, gedroogde tijm en rozemarijn


Bereidingswijze:

Spoel de paprika’s. Snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Borstel de champignons schoon. Snij de champignons in heel fijne stukjes, verbrokkel de feta en snij de zongedroogde tomaten in fijne reepjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een ovenschaal en vet in met olijfolie. Schik er de paprikahelften in. Vul de paprika’s met de feta kaas, zongedroogde tomaten en champignons. Pers het teentje look en verdeel over de ovenschaal. Neem een mengbeker en kluts er de eieren samen met de room in los. Kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de gevulde paprika’s. Plaats de ovenschotel gedurende 30 minuten in de oven. Werk nadien af met de verse basilicumblaadjes.

Cannelloni.jpg

CANNELLONI MET VULLING VAN HESP, RICOTTA EN PREI

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 10 cannelloni buisjes 

  • 2 sneden gekookte ham

  • 200 g tomatenstukjes (uit blik)

  • 150 g kerstomaten (vers of uit blik)

  • 2 preiwitten

  • 100 g ricotta & 1/2 bol mozzarella

  • 1/2 ui (fijngesnipperd) & 1/2 knoflookteen (geperst)

  • Olijfolie

  • Enkele takjes tijm en blaadjes laurier, peper en zout


Bereidingswijze:

Was de prei en snij de preiwitten zeer fijn. Snij ook de ham in fijne stukjes. Verhit 1 el olijfolie in een pan en stoof de prei aan samen met enkele takjes tijm en blaadjes laurier. Laat 15 minuten zachtjes verder stoven. Verhit 1 el olijfolie in een kookpot en stoof de ui en look aan. Voeg nadien de tomatenstukjes en de kerstomaten toe. Laat 20 minuten zacht verder sudderen. Kruid af met peper en zout. Neem de pan met de gestoofde prei er opnieuw bij en verwijder tijm en laurier. Meng de hamreepjes en ricotta eronder en kruid met peper. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem er vervolgens een ovenschaal bij. Vul de cannelloni buisjes met het preimengsel en schik ze naast elkaar in de schaal. Lepel er de tomatensaus over. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de ovenschotel. 
Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Romie courgetti met spinazie en vismenge

ROMIGE COURGETTI MET SPINAZIE EN VISMENGELING

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g vismengeling (zalm, kabeljauw, roodbaars, koolvis, ….)

  • 2 courgettes

  • 200 g ricotta

  • 200 g verse spinazie

  • 2 handjes rucola (ter afwerking)

  • 4 el geraspte mozzarella

  • Peper en zout

  • 1 el olijfolie


Bereidingswijze:

Haal de courgetten door een spiraalsnijder zodat je lange (spaghetti)slierten bekomt (of koop kant- en klare courgetti in de supermarkt). Kruid met peper en zout.

Verhit 1 el olijfolie in een wokpan en voeg de slierten toe. Laat enkele minuten (op een hoog vuur) bakken (maar niet te lang zodat je geen papperige slierten bekomt). Roer regelmatig om. Voeg de ricotta toe en laat smelten.

Snij de vis in blokjes en kruid bij met peper. Voeg toe aan de wokpan. Voeg nu beetje bij beetje de (gewassen) spinazie toe en laat slinken.

Laat zachtjes verder pruttelen tot de vis gaar is. Serveer onmiddellijk en werk af met de rucola en geraspte kaas.

bottom of page